Textielherwinning neemt grote vlucht

Textiel wordt behalve voor kleding nog op ontelbare andere manieren toegepast, van meubelindustrie tot bouw. Maar wat gebeurt ermee na de levensfase? Textiel belandt op de afvalberg, terwijl het doek of tenminste de vezel in veel gevallen nog prima gebruikt kan worden. En dat is erg jammer, want textiel is een kostbaar product en de hulpbronnen die ervoor gebruikt worden zijn nu eenmaal niet onuitputtelijk. De productie ervan kost veel energie, water, voeding en levert daarbij ook nog eens veel vervuiling op. Tevens zijn de transportkosten hoog: veel  textielproducten worden in Azië gemaakt en vervolgens over de hele wereld getransporteerd.

Welwillendheid

Textielherwinning neemt de laatste jaren een grote vlucht. De circulaire economie draagt hier aan bij. De textielrecyclingindustrie heeft een visie waarbij circulariteit hoog op de strategische agenda staat. Bij het productieproces van circulair textiel uit gerecyclede content valt in vergelijking tot textiel van virgin kwaliteit, als het gaat om energieverbruik, niet veel winst te behalen. De grootste winst zit hem in het niet meer hoeven winnen van de vezel. Een hoogwaardige textielvezel is dus cruciaal. Textielherwinning is een complex proces waarmee door samenwerking van de branche met Kiwa als Partner for Progress een hoger niveau bereikt kan worden.

Eigen initiatieven

Inzamel- en recyclebedrijven blijven een hele belangrijke schakel als het gaat om circulariteit binnen de textielbranche. Er moet ergens een keer, als een product is afgedankt, worden ingezameld, gesorteerd en ‘vervezeld’, zodat er nieuw garen gesponnen kan worden om weer doek van te weven. Textielherwinning zal alleen maar een boost krijgen. Overheden zullen streven naar steeds minder afgedankt textiel in de afvalcontainer en steeds meer in textielinzamelcontainer of via andere terugnamesystemen. Inzamel-, sorteer- en recyclebedrijven worden al herkend als een hele belangrijke schakel binnen circulariteit in samenwerking met de fashion industrie. Grondstoffen voor textielproducten zullen steeds duurder worden. De textielrecyclingindustrie draagt niet alleen bij aan een correcte verwerking maar ook aan een duurzame oplossing.

De toekomst

Wij willen zien dat in de milieubelasting verbetering wordt gerealiseerd. Dat doen we door oud textiel in te zamelen en weer om te zetten naar nieuw circulair textiel. We willen dus de vervolgstap zetten en samen met bedrijven kijken hoe die circulariteit in de bedrijfsprocessen geïmplementeerd en geoptimaliseerd kan worden. Je ziet dat ondernemers steeds verder tot in detail gestuurd worden om verbetering in hun bedrijf door te voeren, hetgeen waar ze eigenlijk uiteindelijk zelf alleen maar profijt bij hebben. Wij certificeren zowel processen als producten zodat bedrijven een bepaald niveau kunnen garanderen naar de buitenwereld. Zowel voor hun product als werkwijze. Deze stap zetten de bedrijven voor zichzelf, niet voor ons. De overgang naar circulariteit binnen de gehele textielsector is een visie die de ook de textielrecyclingbranche voor ogen heeft, en in samenwerking kunnen wij er aan bijdragen dat de bedrijven daar naartoe gaan.

NL_Textielherwinning-min.jpg